Vecka 40 (39+0 – 39+6)

Kroppen: 
Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.

Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet:
Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Egna tankar:
I skrivande stund är jag i vecka 39+2. Det är alltså 4 dagar kvar tills vår bebis är beräknad. Det är både skrämmande och spännande på samma gång.

Det känns tungt i kroppen och jag har den senaste veckan haft molande värk till och från både i rygg och mage. Det känns att något är på gång, men frågan är när det är på ”riktigt” och inte ”bara” förvärkar. 😉
Energin finns inte och det känns som om jag sover bort mina dagar fastän jag vill pyssla, boa och fixa. Jag orkar bara inte. Tur att man har en förstående sambo som låter mig vara en riktig latmask. 😉

Den senaste timmen har jag haft ett tryck i mage och rygg som inte gör ont, men det trycker för fullt. Snälla bebis, kom ut nu! Vi längtar efter att få lära känna dig! Jag till och med drömde om dig i natt. <3

Vecka 39 (38+5)

Kroppen: 
Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: 
Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring ”mekonium” som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Egna tankar:
Jahopp. Alla dessa små tecken. När ska du titta ut då, lilla bebis? <3

För ett par veckor sedan fick jag sammandragningar som strålade ut mot ryggen. Kunde klocka dom i drygt en timme. 40 sek var 6:e minut och så höll det på så. Sedan – nada.

Nu har jag haft en sådan konstig oroskänsla i kroppen som inte går att sätta fingret på. Och magknip och molande värk i ländrygg och mage. Vad jag har förstått är det väldigt vanligt inför en förlossning att kroppen beter sig så här.

I går kväll hade jag ganska ont i mage och rygg. Det kändes som om värken kom i vågor och höll på i drygt en timme men lindrades av att jag lade mig ned med en värmekudde. Sedan har det *knack-i-trä?* varit lugnt frånsett ett illamående som jag vaknade med. Har haft det i två timmar nu och det går inte över. Precis som i början av min graviditet. Så känns det.

Men vår bebis far runt i magen som vanligt och möblerar om och har det varmt och gött. Vi får väl se när hon behagar titta ut, har ju ändå drygt en vecka kvar till BF. :)

Det jobbiga är bara det att jag är nervös inför förlossningen och alla känslor går i vågor och omvartannat. Å ena sidan kickar adrenalinet igång och pulsen höjs så fort jag börjar känna den här lilla förvärken, å andra sidan tänker jag ”yes, nu kör vi!”. Man kan ju bli galen för mindre…

Babyfilt

Då har jag varit i skapande-farten igen. 😀
Idag är det 9 dagar kvar till bebis beräknas anlända och jag är ute i sista stund som vanligt med grejer jag ska göra.  :roll:

Den här filten började jag med i vecka 9 för att fördriva tiden och låta bli att tänka på den läskiga 12-veckorsgränsen. Virkade lite grann och kom en bit innan jag lade filten på hyllan och ”glömde” bort den. Det var sommar. Jag började jobba igen och jag hade alldeles för mycket att tänka på. Kom ihåg filten igen i vecka 16 (tror jag att det var) och virkade lite till innan den återigen glömdes bort.

Sedan har jag ”kommit ihåg” filten någon enstaka gång men nu var den tvungen att bli färdig. Bättre sent än aldrig. :)

IMG_8701

Jag har använt mig av:
– ca 2,5 nystan Svarta Fårets ”Freja” i vitt (färg 04)
– ca 2,5 nystan Marks & Kattens ”Carolina” (passande, för det är ju mitt namn 😉 ) i mintgrönt (färg 1347)
– ca 2 nystan Svarta Fårets ”Freja Multi” i färgen aprikos multi (färg 519)
– ca 2 nystan Svarta Fårets ”Freja” i färgen ljuslila (färg 61)
– virknål 4mm

Filten består av 44 varv och mäter ca 106 cm tvärsöver. En stor filt, helt enkelt. Varm och mysig. :) Gjord med kärlek. <3

Och mönstret finns här på Ravelry – för övrigt en fantastiskt bra sida för virk- och sticktokar. 😉 Man behöver vara medlem för att se mönstren, lägga till projekt osv, men det kostar ingenting. Det finns både gratis- och betalmönster på sidan. Älskar funktionen att kunna söka efter specifika garn och se vad folk har skapat i dessa. 😀

Jag har modifierat min filt lite genom att inte följa mönstret helt, varken färgmässigt och utseendemässigt. Avslutade med att göra en picotkant (5st i 1st, hoppa över 1m, 1fm, hoppa över 1m) för att spexa till det lite. :)

Babynest

Även jag föll för grupptrycket och kände att min skapartarm skrek efter ett nytt projekt. Så det fick bli ett babynest till bebisen. Dessa kan kosta en hel del i butik (från 800:- och uppåt, har sett vissa som kostar 1100:-) och du kan komma undan med en bråkdel av priset om du syr ett eget. Dessutom blir det mer personligt. :)

Vad är då tanken med ett babynest? 
Jo, tydligen ska det efterlikna det trånga boende bebisen hade i mammans mage. Det ska inge trygghet och värme och går även att använda i exempelvis spjälsängen eller i föräldrarnas säng när man samsover. :)

Så jag gjorde ett besök till Stoff & Stil (farlig butik, det där!) för att införskaffa material till ett hemmasytt babynest. Besökte även IKEA, för där finns också en del av materialet. Tur att SoS och IKEA ligger nära varandra i Göteborg. Då blir det lättare att övertala eventuella missnöjda sambos som inte vill följa med in i en tygaffär. 😉 Likaså ligger Mediamarkt bredvid, om det skulle vara av intresse för bångstyriga sambos, hehe…

Det finns mååånga tutorials/guider på internet (här, här och här t.ex.) om hur man syr ett eget inklusive hur man ritar ut ett mönster, men jag kände att mitt tålamod inte är vad det brukar vara så jag valde att köpa ett mönster på SoS när jag ändå var där.

Eftersom att jag ville ha en uttagbar madrass i mitt babynest, valde jag bara att använda mig av själva mönstret från SoS, men inte deras beskrivning, utan följde ovanstående länkar och klurade ut en egen lösning.

Jag använde mig av följande:
18mm snedslå från Stoff & Stil (kostnad 24,95:-)
3,5mm anorakssnöre från Stoff & Stil (kostnad 13,95:-)
– snörstopp från Stoff & Stil (kostnad 12,95:-/2st)
– 1m x 2 olika bomullstyg, totalt 2m från Stoff & Stil (kostnad 89,95:-/metern)
vadd från 3st GOSA SLÅN-kuddar från IKEA (kostnad 9:-/st)
VYSSA SLAPPNA-madrass till spjälsäng från IKEA (kostnad 79:-)
– tryckknappar från KAM
– sytråd
– etikett

Mitt hemmagjorda och personliga babynest gick på strax över 300:-. :) Väljer man att använda sig av exempelvis gamla påslakan blir det ännu billigare och så passar man på att återbruka lite.

Så här blev resultatet:

10389232_10152744389024472_3840959889676527838_n

Hurra!

Jag tror att jag har fått in alla mina inlägg, kategorier OCH kommentarer från blogg.se! 😀
Hur löste jag nu detta då? Jo, jag kontaktade blogg.se och bad om en .xml-fil. Denna filen importerade jag sedan via mina WordPress-blogg (Verktyg → Importera → WordPress).

Så nu är det designen och lite småpill så som länkar till bloglovin’, besöksräknare och så vidare som ska fixas. Sedan är bloggen helt up & running igen. Fy, vad jag tycker bättre om WordPress.

Är det på gång snart?

Ja, det är den stora frågan.

Jag har i en och en halv veckas tid haft ont i magen, lite mer nu de senaste dagarna. Tröttheten är på topp och jag tror att jag skulle kunna sova i flera dagar om jag fick möjlighet. Och denna konstiga oroskänsla som finns i kroppen. Som en rastlöshet fast ändå inte.

Har dessutom haft mer molande värk i rygg och mage, och idag hjälpte inte riktigt Alvedon. Men vad gjorde jag? Åkte till ett köpcentrum för att handla lite grejer och fika med en kompis. Värken släppte men kom tillbaka under kvällen. Och magen känns tung. Så tung. Ändå känner jag mig inte stor och/eller otymplig. Men tung. Är i vecka 37+5 så egentligen är vår bebis färdigbakad, men jag börjar känna mig nervös och ängslig.

Och allt jag skulle fixa innan? Jag skulle ju pyssla ihop en massa saker innan förlossningen som nu står och knackar på dörren. Hjälp! :O

Har massa saker som måste fixas (tycker jag, men inte min sambo) och ingen tid kvar. 15 dagar kvar till BF men jag börjar undra om hon inte vill titta ut om bara ett par dagar. Mamma tror helgen. Pappa och J tror lite närmre det beräknade datumet och jag tror…nog i helgen eller kanske måndag. Så känns det i kroppen just nu iaf. Längtar efter att få se, lukta på, hålla och lära känna den här lilla krabaten som bott i min mage i 9 månader. Vem är du? :)

Flytta från blogg.se

Om någon av er har en lösning på hur man flyttar över (i första hand) inlägg och kommentarer från blogg.se till WordPress – hör av er!

Skyller på gravidhjärna och att jag är för trött i huvudet för att tänka själv. :(

Lever du?

Ja, det gör jag. Och jag tänker lite titt som tätt på bloggen som blir lidande både utseendemässigt och inläggsmässigt.

Här var tanken att jag skulle flytta över alla inlägg från blogg.se-bloggen och sedan också skriva lite om vad som händer i mitt liv just nu.

För vad är det som faktiskt händer? Jo, serru! Lustigt att du frågar. 😉

Jag har nu avverkat mitt första år som förskollärare. Spännande, läskigt och alldeles fantastiskt! Jag har lärt mig så mycket och utvecklats en hel del. Och vuxit i min roll som nyexaminerad pedagog. Vilket fantastiskt yrke jag har.

Och om det inte är nog med det, så väntar jag och J vårt första barn. Barn. Jag ska bli mamma. Även detta är spännande, läskigt och alldeles fantastiskt. Och underbart. Min tanke var alltså att jag skulle skriva om detta här, dels för att jag gärna vill försöka hitta andra blivande mammor som har ungefär samma BF (”beräknad födsel” – oj, vad man lär sig nya förkortningar!) som mig, men också för att jag ska kunna gå tillbaka och se vad som hände under min graviditet. För det är väldigt nytt och outforskat område för min del.

Vi väntar en dotter som är beräknad till 26/2-15. I skrivande stund befinner jag mig i vecka 38 (37+2). Det känns jättekonstigt och alla möjliga känslor på samma gång. Jag ska bli mamma. Det är stort. <3

Hej WordPress!

Jag har äntligen fått tummen ur och skapat en WordPress-blogg. Den förra bloggen finns i skrivande stund fortfarande på captainkarrow.blogg.se och jag ska försöka få över alla inlägg hit också. Kommentarerna vet jag inte om de lyckas följa med dock…

Men jag jobbar på det.

Ni får ha lite överseende med att bloggen ser lite knasigt ut ett tag.